14.4 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljServiciile sociale pot atrage bani frumoşi

Serviciile sociale pot atrage bani frumoşi

Începând de luna aceasta, instituţiile care furnizează servicii sociale cu caracter primar sau servicii sociale specializate pot obţine până la 200.000 de euro de la UE. Proiectele pot fi depuse până în decembrie.

Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse a lansat ieri, în Oltenia, sesiunea de depunere a propunerilor de proiecte de dezvoltare a serviciilor sociale din cadrul programului PHARE 2004-2006 „Coeziune economică şi socială“. Această schemă de finanţare nerambursabilă vizează dezvoltarea serviciilor sociale în vederea promovării incluziunii sociale a grupurilor vulnerabile, precum şi realizarea de parteneriate efective între autorităţile publice locale şi organizaţiile guvernamentale care activează ca furnizori acreditaţi de servicii. „Suma indicativă repartizată Regiunii Sud-Vest Oltenia este de 839.000 de euro, ceea ce reprezintă 11,99% din totalul de şapte milioane de euro, disponibil la nivel naţional“, a declarat Luminiţa Turcitu, directoarea executivă a Organismului Intermediar pentru Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane – Regiunea Sud-Vest Oltenia.

Proiecte de până la 200.000 de euro

Proiectele propuse trebuie să furnizeze servicii sociale cu caracter primar (care au drept scop prevenirea sau limitarea unor situaţii de dificultate sau vulnerabilitate) sau servicii sociale specializate (care vizează menţinerea, refacerea sau dezvoltarea capacităţilor individuale pentru depăşirea unei situaţii de nevoie socială). „Pentru prima categorie, finanţarea va fi între 10.000 şi 75.000 de euro, iar pentru serviciile specializate, solicitanţii pot primi minimum 100.000 de euro şi maximum 200.000“, a afirmat Luminiţa Turcitu. Aceasta a explicat că finanţarea nerambursabilă acordată nu poate depăşi 90% din totalul costurilor eligibile ale proiectelor. „Diferenţa de 10% trebuie finanţată din resursele proprii ale solicitantului sau ale partenerilor, alte surse decât cele din bugetul Comunităţii Europene“, a adăugat Turcitu.

Termenul de depunere a proiectelor este 7 decembrie

Aceasta a explicat că solicitanţii eligibili sunt Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului de la nivelul consiliilor judeţene; serviciile publice de asistenţă socială sau compartimentele de asistenţă socială din cadrul consiliilor locale sau orice altă structură creată la nivelul consiliului local cu responsabilităţi în domeniul asistenţei sociale. La aceştia se adaugă şi instituţiile publice care au constituite compartimente/unităţi de asistenţă socială (spitale, şcoli, universităţi, penitenciare, poliţie, mitropolii şi episcopii). „Termenul de depunere a propunerilor de proiecte este 7 decembrie 2007“, a spus Luminiţa Turcitu. Pentru a obţine Ghidul solicitantului, puteţi accesa www.mmssf.ro.

Proiecte de servicii sociale în regiune

Până în prezent, prin schema Phare 2005 – Servicii sociale, în Regiunea S-V Oltenia au fost derulate 15 proiecte, dintre care nouă în Dolj, cinci în Vâlcea, şi unul în Olt. „În Mehedinţi şi Gorj, deşi nevoia socială există, nu a fost finanţat nici un proiect“, a spus Luminiţa Turcitu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS